En webbrowser er det værktøj man bruger for at kunne søge på internettet. Du kan se et eksempel på billedet nedenfor.
Der findes mange forskellige typer webbrowsere. De ligner hinanden meget men hedder forskellige ting. Det viste eksempel er Internet Explorer. Men der findes også Safari, Opera, Firefox, Google chrome og flere endnu. Ikonerne viser nogle af de forskellige webbrowsere.
Når vi taler internet sikkerhed er det utroligt vigtigt at bide mærke i hvilket navn som står i browserlinjen når man har klikket på et link. Det hedder en URL. I vores eksempel er url`en “ http://www.google.dk” – det er adressen på den side som du besøger. Havde der for eksempel stået http://www.givmigdinekreditkortoplysninger.com, ville det nok være en god ide ikke at udfylde noget på denne side, men klikke sig væk i en fart.
Så derfor er det en tommelfingerregel, ALTID at sikre sig at url`en stemmer over ens med navnet på den hjemmeside du har til hensigt at besøge, eksempelvis nemid.dk.
Forskellen på webbrowser http og https
Http betyder Hypertext Transfer Protocol og er noget vi bruger til at være på internettet. Det står foran selve navnet på hjemmesiden man skal besøge. Eksempelvis: http:// ( og så kommer eksempelvis www.esvindel.dk ). Http er en regel for hvordan serverne skal transportere data fra de websteder som vi ønsker at se.
Https betyder Hypertext Transfer Protocol Secure, og det kan vi godt lide. For i modsætning til http, så er https meget hurtigere og dermed langt mere sikkert, da bla. tiden hvor de sårbare data er i luften er væsentlig kortere. Https foran www. bruges primært til sikre linjer som dankort betaling, personnummer opgivelse osv. Med andre ord så bør hjemmesider med https, være en garanti for sikkerhed, men man kan nok aldrig vide sig 100% sikker. Men som sagt, en væsentlig identifikation på at den hjemmeside du vil udveksle fortrolige oplysninger med, er sikker.
Hvis du vil prøve, selv at teste forskellen på http og https, så besøg dette link og klik imellem de to muligheder øverst i højre hjørne. Test http vs https her >
På besøg hos Nordea. Bemærk url`en, https. Bid også mærke i låsen til venstre, samt at navnet er korrekt og i dette tilfælde grønt.