Forestil dig en situation hvor du på ti minutter har mistet alle dine data på din computer. Vi taler ikke dine spil og dine programmer, men dine fotos, din selvbiografi og det speciale du har arbejdet på i et halvt år. Eller din virksomhed der mister kundedatabase, lønoversigt og ordreliste. Det er desværre det trusselsbillede man ser hver når man åbner sin computer idag og hvad som er sket for 8% af alle danskere.
Desværre er hyppigheden af såkaldt ransomware drastisk stigende. Ransomware har fået den betegnelse fordi at du som bruger eller virksomhed, får spærret din computer igennem at have installeret et skadeligt program. Begrebet er en sammentrækning af ordene ’ransom’ der på engelsk betyder (løsesum) og ’software’
Din computer bliver ganske enkelt holdt som gidsel. Igennem den spærring får du som offer besked om, at skulle betale en stor løsesum til bagmændene bag det skadelige program, for igen at få adgang til dine filer. Når løsesummen er betalt får du atter adgang til programmer og data. Det er et stigende problem der anskues at have ramt 8% af alle danskere.
Backup, backup, backup.
Skulle uheldet være ude så er den eneste sikkerhed at have en backup af computeren eller i det mindste, dine vigtigste personlige filer.
Det er vigtigt at skelne imellem backup af to ting:
- Dine personlige dokumenter, hermed menes billeder og filer
- Backup af dit styresystem, hermed menes din computer
Sådan kan du ” backe ” dine personlige dokumenter up.
Der findes forskellige måder at lave backup af sine vigtigste filer ( dokumenter ). Man kan købe en transportabel harddisk som man sætter til sin computer og overfører de vigtigste filer til. Når de er overført tages harddisken ud og lægges et sikkert sted.
Det gode ved denne løsning er den er effektiv, som sikkerhed imod indbrud, brand eller andet som kan få en computer til at forsvinde. Harddisken kan være gemt væk i en bankboks, hos en betroet ven eller et andet sikkert sted. Skal man være helt sikker, så laver man to. Afhængig af behov lægges nye data på den. Har du en virksomhed med daglige posteringer kan det være en god vane at lave backup dagligt.
Arbejder du på pc så har Windows Vista og Windows 7 indbygget et backup system til dine personlige dokumenter. På Microsofts hjemmeside kan du læse en god vejledning.
Læs mere her
Dropbox
Backup i ” skyen “, betyder at man som bruger kan ligge sine ting på en harddisk som er tilgængelig via internettet. Der findes mange forskellige udbydere af ” pladser i skyen “. Typisk vil den mappe du tildeler til skyen på din computer, løbende synkronisere med den i skyen. Som udbydere kan bla. nævnes Dropbox, som mange benytter sig af i dag.
En stor fordel ved backup i skyen, er at dine data er sikret imod fysisk forsvinden såsom ved tyveri, brand etc. En hage er dog at en succesfuld backup kun forekommer når du er tilsluttet internettet.
Dropbox fungerer også med data fra mobil eller tablet.
Google Drive
Google Drive er en applikation og en software hvor du kan lave backup af dine filer. Du downloader Google Drive og der vil efterfølgende ligge en mappe på din computer. Her trækker/kopierer du dine filer over. De bliver så gemt på Googles servere. Dette er også kendt som en cloud løsning ( lagring i skyen ) samtidig med, at de ligger på din computer.Nu mister du aldrig dine filer og har altid adgang til dem.
Google Drive fungerer også med data fra mobil eller tablet.
Sådan laver du backup af dit styresystem.
Modsat dine personlige dokumenter, kræver det en anden fremgangsmåde at sikkerhedskopiere sit styresystem. Er du bruger af Windows kan du læse en god fremgangsmåde hos Microsoft på dette link:
Læs mere om automatisk systemgendannelse her:
Er du MAC bruger kan du læse mere Time Machine her
1 kommentar
Det virker 🙂