Der findes en del forskellige styresystemer til mobiltelefoner og tablets og det er let at få virus på mobilen og tabletten.
Virus på Iphone
Vi blev kontaktet af en bekymret bruger som var meget rystet over en pop up som forhindrede Safari i at virke. Ligegyldigt hvad brugeren gjorde kunne den ikke lukkes ned. Det er et svindelnummer som skal foregive at være ransomware (hvor bagmændende bag fupnummeret udgiver sig for at være en myndighed, som eksempelvis politiet) og truer med bål, brand og trommer om alverdens opspind. Det er svindel og kun svindel som bruges til at indgyde frygt hos offeret. Indtil nu har vi ikke hørt om at data skulle være blevet misbrugt ved denne metode, men det er sikkert kun et spørgsmål om tid. Problemet opstår ved at surfe på internettet.
Vi guidede brugeren frem til indstillinger og bad ham trykke nederst på “Ryd historie og webstedsdata”
og voilá! Telefonen virker igen.
Vi anbefaler: Ikke at klikke på nogle ting men at rydde historie og webstedsdata og starte Safari igen.
De fleste af os kender Apple, Blackberry, windows og Android. Specielt Android mobiltelefoner og tablets er meget udsat for virusangreb. Det skyldes blandt andet at de er det mest udbredte på markedet samt deres “open source” univers, Google play (også kendt som Playstore og Android market) hvor brugere selv kan ligge applikationer op på tjenesten, som andre kan hente ned på mobilen. Grundtanken er rigtig fin men der er også mange som misbruger det så du får virus på mobilen. Kontrollen med de applikationer som brugerne ligger op til android mobiltelefoner og tablets er meget løs sammenlignet med eksempelvis Appstore, som er Apples lukkede univers til at hente applikationer til Iphones og tablets.
Playstore, drevet af Google. Her kan du hurtigt få virus på mobilen
Naturligvis har du som smartphone og tabletbruger, brug for applikationer ( i daglig tale apps ) Men de KAN indeholde malware så du får virus mobilen.
Open source universet Google play eller Playstore, som er stedet
du besøger for at hente applikationer til din Android styrede enhed ( det kan være en smartphone eller en Android tablet ) indeholder tusindvis af forskellige applikationer som du kan hente ned til din enhed. Her er det muligt at hente kvalitetssikrede applikationer men du kan også være uheldig at få virus på mobilen.
I februar 2015 blev der offentliggjort en rapport omkring en adware (reklame virus) som florerede på Google Play Store. Den fungerede ved at lave reklamebeskeder når brugeren åbnede sin telefon. Et kortspil til mobilen, som hedder Darak, indeholdt denne adware. Spillet blev downloadet over 10 mio gange før det blev offentliggjort.
Virus på mobilen efter installation af inficeret applikation
Følgende kan være tegn på at du har virus på mobilen.
- Stigning i databrug: Virus kan blandt andet øge dataforbruget på din smartphone. Det skyldes at den får telefonen til at oprette forbindelser til websteder, klikke på annoncer, downloade store filer eller sende meddelelser automatisk.
- Adware: Hvis du oplever, at der dukker irriterende pop-up vinduer og andre forstyrrende reklamer op på din mobil, kan det være tegn på, at der er installeret adware på din telefon.
- Mærkelige høje regninger: En mobil inficeret med virus kan automatisk ringe eller sende SMS-beskeder til særnumre og efterlade dig med en kæmpe regning.
- Lav batterilevetid: Da virus på mobilen tit har mange processer kørende i baggrunden, kan det have dramatisk indflydelse på batterilevetiden.
- Afbrudte opkald: Virus på mobilen kan også resultere i afbrudte opkald som ikke skyldes fejl hos din tjenesteudbyder.
Hvad kan du gøre for at undgå virus på mobilen eller tabletten
Det er praktisk taget umuligt at vide om den app du henter ned indeholder virus så den eneste måde at beskytte sig på er ved at benytte et antivirus program.
Der findes forskellige antivirusprogrammer til mobile enheder. Esvindel.dk vil snart lave en guide til de bedste programmer du kan benytte for at undgå virus på din mobil og tablet. Send os en mail hvis du ønsker at blive tippet når vores artikel bliver publiceret.
Kilder: theguardian.com, cnet.com, techcrunch.com